Google Sunumundan Notlar

Teknoloji Sakini bir teknoloji öğretmeninden herkese merhaba!
Bu yazımda sizlere geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Google sunumundan bahsetmek istiyorum. Google’ın yeni ürünleri ve yazılımları hakkında bilgiler öğrenmek ve yorumlarımı okumak istiyorsanız başlayalım.
Teknoloji devi Google, birçok ürün ve yazılım tanıttığı sunumu ile son dönemdeki çalışmalarını insanların beğenisine sundu. Sunumda beklenen ürünlerin yanında sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz hamleler de oldu. Ayrı ayrı başlık altında bu ürünleri incelemeden önce sunum ile ilgili bazı notlar aktarmak istiyorum.
Google gibi bir firmanın böylesi bir sunumda kullanmış olduğu sahneden ve sunum şekillerinden anladığımız kadarıyla kimse bu işi Apple kadar iyi yapamıyor diyebilirim. Çok başarısız bulduğumu söylemek istiyorum. Amatörce hazırlanmış görüntüler, hitap yeteneği olmayan çalışanlar ve okullardaki sahneleri andıran sunum alanı ile Google sunum konusunda sınıfta kaldı. Bakalım ürünler de bu sınıfta mı yer aldı?
Sunum, Google CEO’su Sundar Pichai’nin konuşması ile başladı. Sundar Pichai, teknolojide ne kadar başarılı ürünler ortaya çıkardıklarından, Android cihazların 1 milyarı aştığından, Android uygulamalarının 1.5 milyonu aştığından bahsetti. Android One sisteminin başarısından bahsederken ise Türkiye’yi örnek veren Pichai, General Mobile 4G’nin Türkiye’de kısa sürede en çok satan telefon olduğunu açıkladı. (General Mobile 4G, Android One sistemine dahil bir telefondur.)
 
 
NEXUS 5X VE NEXUS 6P
 
 
CEO Sundar Pichai’nin genel değerlendirmesi sonrası Dave Burke sahneye çıktı ve Google’ın yeni Nexus cihazlarını tanıttı. Google bu yıl, geçmiş yıllardan farklı olarak iki tane Nexus modeli çıkardı. LG ve Huawei firmaları ile çalışarak geliştirdiği modellerden Nexus 5X LG üretimi, Nexus 6P ise Huawei üretimi oldu. Bu telefonları ayrı ayrı incelersek:
 
NEXUS 6P
5.7 inç 2K çözünürlüklü AMOLED ekran (515 ppi)
Tamamı metal kasa
Qualcomm Snapdragon 810 V2.1 işlemci
Adreno 430 grafik birimi
3 GB Ram
12.3mp arka, 8mp ön kamera (arka kamera 4K video, 240fps ağır çekim video çekebiliyor)
USC Type – C, Hızlı şarj
Çift stereo hoparlör (hoparlör ön kısımda)
3450 Mah Batarya
NEXUS 5X
5.2 inç Full HD çözünürlüklü IPS LCD ekran (424 ppi)
Polikarbon kasa
Qualcomm Snapdragon 808 işlemci
Adreno 420 grafik birimi
2 GB Ram
12.3mp arka, 5mp ön kamera (arka kamera 4K video, 240fps ağır çekim video çekebiliyor)
USC Type – C, Hızlı şarj
Çift stereo hoparlör (hoparlör ön kısımda)
2700 Mah Batarya
Teknik özellikleri incelediğimizde Nexus 6P’nin ön planda yer aldığınız söyleyebiliriz. 5X, teknik özellikler bakımından biraz geride kalıyor. Nexus 6P’nin 2k ekranı, s810 işlemcisi, 3gb rami ve 3450 Mah bataryası öne çıkan özellikleri. Telefon, tamamı metal kasa olan ilk Nexus telefonu olma özelliğine sahip. Ekranı da Gorilla Glass 4 cam ile korunuyor. Kesin olmamakla birlikte 5X’in ekran camının Gorilla Glass 3 olduğu söyleniyor.
Nexus 6P özellikleri ile göz dolduruyor fakat telefonun arka kısmının büyük bir tasarım faciası olduğunu düşünüyorum. Kamera kısmında yer alan siyah bant ve bombeli tasarım gerçekten çok itici. Bu konuda 5X’i daha derli toplu bulduğumu söylemeliyim.
Ayrıca iki telefonunda arka kısmında yuvarlak bir halka bulunuyor. Bu halka parmak izi sensörü görevi yapıyor. Yani artık Nexus cihazlar da parmak izi güvenliğine kavuştular. Google, parmak izi sensörü ile birlikte Google Pay’i de tanıttı. Mobil ödeme kulvarına resmi adımını atmış oldu.
Yeni Nexus cihazlarında bulunan Android Sensor Hub, telefonun uykuda iken yapması gereken görevleri üstlenen ayrı bir çip olarak açıklandı. Bu sayede yeni cihazlar uykuda iken bataryaya daha az yük bindirecekler ve böylece kullanım ömrü daha da uzayacak. Tabii bu Google’ın iddiası.
 
ANDROID 6.0 MARSHMALLOW
Beklendiği üzere Google, yeni Nexus cihazları ile birlikte Android işletim sisteminin yeni sürümünü de tanıttı. Aslında "tanıttı" kelimesi pek uygun olmaz çünkü Android 6.0’ın beta sürümleri bir süredir zaten kullanılıyordu. Google, sunumda tam sürümü duyurdu ve bir hafta içerisinde Nexus cihazlara güncellemenin verileceğini açıkladı. Tabii zamanla diğer firmaların da kendi belirledikleri modellere bu güncellemeyi vermesi bekleniyor.
Peki, Android 6.0 bize ne gibi yenilikler sunacak? Aslında burada liste uzayıp gitmiyor. Çünkü 6.0 sürümüne, 5 sürümünün sorunları giderilen versiyonu diyebiliriz. Görünüş olarak Android 5 Lollipop sürümünden herhangi bir farkı yok. Eklenen bazı yeni animasyonları, duvar kağıtları ve simgeleri saymazsak tabii.
Android 6.0 Marshmallow’un getirmiş olduğu en büyük yenilik performans ve batarya kullanımı yönünde oldu. Google’ın açıklamasına göre yeni sürüm yüzde 30 daha uzun süren batarya ömürlerine ulaşabiliyor. Google bu özelliğe Doze ismini vermiş. Performans konusunda da yeterli akıcılığa ulaşılmış durumda.
Android 6.0 Marshmallow’u diğer yeniliklerini sıralarsak, USB Type – C desteği, parmak izi okuyucu desteği (daha önce firmalar kendileri ek yazılım yapıyorlardı), izinlerin belirli kategoriler altında toplanması ve kurulumdan sonra dahi düzenlenebilmeleri, özelleştirilmiş Chrome sekmeleri gibi özellikler mevcut.
Ülkemizde her ne kadar kullanılmasa da Google Now denilen sesli komut sisteminin de performans ve özellik yönünden geliştirildiğini söylemeliyim. Ayrıca üçüncü taraf uygulamalara da açılan bu özellik, uygulamalarda sesli komutların kullanımına da olanak tanıyor.
CHROMECAST 2 VE CHROMECAST AUDIO
 
Google’ın bir kaç yıl önce çıkardığı Chromecast cihazının yeni versiyonu olan Chromecast 2 de bu sunumda tanıtıldı. Chromecast da neyin nesi diyen okurlar için, kısaca bir açıklama yapmak istiyorum. Chromecast’i, Netflix, YouTube, Google Play Movies, Google Music ve benzeri web hizmetlerini TV’niz üzerinde kullanabildiğiniz küçük bir cihaz olarak tanımlayabilirim. Bu cihaz bir nevi web-multimedya cihazı olarak kullanılıyor. Google, bu cihazın yeni versiyonunu bu sunumda tanıttı. Yeni versiyonun şekli açıkçası daha başarılı olmuş.
Chromecast Audio ise aynı şekilde çalışan fakat farklı göreve sahip bir cihaz. Kablosuz olarak evinizdeki hoparlörleri kontrol edebildiğiniz bu cihazı telefonunuzdan kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin, telefonunuzdaki bir şarkıyı mutfaktaki bir hoparlörden dinleyebiliyorsunuz.
PIXEL C
Sunumun sürprizi diyebileceğimiz cihaz da Pixel C oldu. Google’ın ilk defa Nexus ismi dışında duyurmuş olduğu bu tablet, klavye aksesuarları ile bir nevi Chromebook’a dönüşebiliyor. Tegra işlemcisi ve Maxwell grafik kartıyla bu tablet direkt olarak, Microsoft Surface gibi tablet ama laptopa yakın tutabildiğimiz türdeki cihazlara rakip olacak.
Tablet görünüş itibariyle başarılı fakat biraz kalın bana göre. Daha ince olabilirdi belki. Fakat klavyesi ile bağlantı şeklini çok başarılı buldum.
Pixel C, 10.2 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Apple Ipad Pro gibi dev bir tablet değil. Bu boyutuna rağmen 2560 x 1800 gibi bir çözünürlüğe sahip ki bu çözünürlük hiç de yabana atılacak bir değer değil. 306 ppi gibi bir tablet için çok iyi bir ppi değeri sunuyor.
Nvidia Tegra K1 işlemcisinden gücünü alan tablet, 3 GB Ram’e sahip. USB Type – C bulundurduğunu da eklemek isterim. Android 6.0 Marsmallow işletim sistemini kullanan tablet, Chromebook’larda kullanılan Pixel ismini almasıyla farklı bir tablet olduğunu gösteriyor.
Pixel C benim fikrime göre bu dalda atılmış iyi bir başlangıç adımı ama birkaç model sonra istenilen seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Şu anki haliyle sanki eksikleri varmış gibi bir izlenim kazandırdı bana. Tabii Pixel C’nin diğer tabletlere göre Android güncellemelerini ilk olarak alacak olan tablet olacağını söylememe  gerek bile yoktur diye düşünüyorum.
 
Google’ın 1 saat 15 dakika süren sunumu Pixel C ile son buldu. Başta da söylediğim gibi, çok sönük bir sunumdu. Hayatımda sıkılarak izlediğim sunumlardan biriydi. Ürünlerin doğru düzgün tanıtım videolarının dahi olmaması beni şaşırttı gerçekten. Sunulan ürünler hakkında ise fikrim bu kadar olumsuz değil. Sonuçta Google, Apple ya da Samsung gibi ürün konusunda agresif tavır sergileyen bir firma değil. Yazılımlarına uygun cihazları üretip geriye çekiliyor. Çıkarmış olduğu ürünler de genel olarak asla tepe modellerle yarışa girecek seviyede olmuyor. Yine de yeni Nexus’lar (özellikle Nexus 6P) başarılı akıllı telefonlar bana göre. Güncelleme desteğini yıllarca alacağı hatırlandığında da pek tabii alınıp kullanılabilecek cihazlar.
Yeni Nexus’ların ülkemizde de satışa çıkacağını belirtmek isterim. Fiyatlar konusunda ise çok umutlu olmamak gerek diye düşünüyorum çünkü 2000-2500 bandından aşağı bir fiyatla girme ihtimali görmüyorum şu dönemde.
Android 6.0 ise 5 sürümünün başarısız olduğunu kanıtlayan bir sürüm oldu. Google, Android 5 isminden çabuk vazgeçti. Çünkü 5 sürümü gerçekten özellikle Ram kullanımı ve batarya kullanımı konusunda sorunlarından bir türlü kurtulamadı. Umarım 6.0 sürümü bu sorunların çözüldüğü bir sürüm olmuştur. (Google öyle olduğunu söylese de kullanmadan yorum yapmamak gerek) Diğer firmaların 6.0 güncellemesini erken vermesini isterim fakat maalesef Android  güncellemelerinde durum iOS cephesi gibi değil. O nedenle bir kaç ay beklemek gerekecek diye düşünüyorum.
Bu yazımda size Google’ın yeni ürünlerini ve yazılımlarını tanıtmış olduğu Google Event Live Streaming sunumundan notlar aktarmaya çalıştım. Gelecek yazılarımda buluşmak dileğiyle...
 

 
 

 

SONRAKİ
« Önceki Post
ÖNCEKİ
Sonraki Post »