Teoride giyilebilir elektronik cihazlar son derece güzel şeyler. Aslında pratikte de bir o kadar güzeller. Ancak iş, bu cihazları şarj etmeye geldiğinde, o güzellik yerini biraz can sıkıcı bir duruma bırakıyor.

Kablosuz şarj aletlerinin tam anlamda yayılıp aktif olarak kullanılmasını bekliyor ve bir bağlamda kurtarıcımız olarak onları görüyoruz fakat, bu beklediğimiz süre zarfında şarj olayına çözüm olabilecek daha farklı ve bir o kadar yaratıcı yollar da mevcut.



Geçtiğimiz hafta CES etkinliğinde görücüye çıkan yeni bir kablosuz sensör, hem vücut nem seviyenizi ölçerek gerekli bilgiyi cep telefonunuza gönderiyor, hem de çalışması ve işlemleri yapması için gerekli tüm enerjiyi sizin vücut ısınızdan elde ediyor.

Hemen hemen her türlü seviyede enerji, güç kaynağı olacak şekilde kullanılabilmekte ve insan vücudu, ortam koşulları ne olursa olsun sıcaklığını koruyarak potansiyel bir güç kaynağı olmakta. İşte bu durumu avantaja çeviren termoelektrik materyaller, insan vücudunun ürettiği ısıyı biriktirerek bunu elektriğe dönüştürüyor. Carolina State Üniversitesi’nde nanosistemli bu teknolojiyi geliştiren araştırmacılar, prototiplerini daha esnek hale getirerek termoelektrik jeneratörleri üretmeyi başardılar.



7 santimetre kare boyutundaki bu esnek sensör, her santimetre karesi 40-50 microwatt olacak şekilde enerjiyi depolayabiliyor (tabii bu değerler kullanıcının o anki vücut sıcaklığına göre değişiklik gösterebilmekte). Şu an için geliştirilen sensör yüksek şekilde şarj imkanı doğal olarak sunmuyor. Ancak özellikle akıllı saatlerde bulunan vücut değerlerini ölçen sensörler için gerekli enerji, şu anki prototip ile iyi bir şekilde sağlanmakta.

Araştırmacıların asıl hedefi ise, bu prototipi geliştirerek hem daha fazla kapasite sunmasını sağlamak hem de daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunmak. Böylece örneğin bir sene boyunca bu küçük sensör kişinin vücudunda bulunabilir ve gerekli olduğunda başta akıllı saatler olmak üzere küçük bataryalı cihazlara alternatif bir şarj
ünitesi olabilir.

Kaynak: Spectrum