Yaklaşık 10 gün önce Hindistan’daki özel bir mühendislik fakültesine meteor düşmüş, olayın gerçekleştiği yerde bulunan otobüs şoförü hayatını kaybetmişti. Kayıtlara ‘meteor yüzünden ölen ilk insan’ olarak göçen bu olayın ardından bir göktaşının (meteor da diyebiliriz) insanı öldürme olasılığı hesaplandı.
İlk olarak daha önce göktaşı düşmeleriyle ilgili bu zamana kadar yaşanan olaylardan bahsedelim. 1954yılında ABD’nin Alabama eyaletinde Ann Hodges isimli bir kadının vücuduna meteor parçası isabet etmiş, kadının sinirsel bir yıkım yaşamasına sebep olmuştu.
1992 yılında yine ABD’de fakat bu sefer New York’ta park halinde bulunan bir arabaya denk gelen meteor parçası, arabanın içerisinde bulunan kadına şans eseri zarar vermemişti.
En bilindik meteor olayı ise 2013 yılında Rusya’da yaşanmıştı. Hiroşima’ya atılan atom bombasının 30 kat büyüklüğünde bir güçle gerçekleşen meteor patlaması, binden fazla kişinin yaralanmasına ve33 milyon dolarlık maddi hasara yol açmıştı.
Peki bir meteor parçasının denk gelmesiyle hayatımızı kaybetme olasılığımız nedir? Tualen Üniversitesi yer bilimleri profesörü Stephen A. Nelson, bu konuyla ilgili aslında 2014 yılında bir çalışma yapmış. Nelson’ın hesaplamasına göre bir göktaşı ya da asteroit çarpması sonucu ölme olasılığımız 1.6 milyarda bir.
‘Büyük’ bir göktaşı ya da komet çarpması sonucu ölme ihtimalimiz ise 75 binde birmiş. Bu olasılığın standart bir göktaşı çarpma sonucu ölme ihtimalimize oranla daha yüksek olmasına sebep olarak Dünya’da daha önce devasa boyutlarda gök cisimlerinin çarpması sonucu yaşamsal fonksiyonların kitlesel olarak yok olması gösteriliyor.
Benzer bir çalışma da Astronom Alan Harris tarafından yapılmış, bir insanın uzay merkezli bir çarpışma sonucu hayatını kaybetme olasılığının 700 binde bir olduğunu hesaplamıştı.
kaynak:webtekno
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon