Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu başkanlığında, 9 Mart’ta saat 10.30’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) binasında toplandı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir katıldı.
Toplantı sonunda, Başbakan Davutoğlu tarafından yapılan basın açıklamasında, ülke etrafında güvenlik risklerinin artması ve ülke içinde de terör tehdidinin yeni bir boyut kazanması nedeniyle, bu SSİK’in özel bir önem taşıdığı belirtildi. Bu çerçevede birçok şeyi gözden geçirdiklerini ve yeni bazı kararlar aldıklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, alınan kararları ve konuşulan konuları şu başlıklar altında topladı:
Değişen güvenlik riskleri ve tehditler karşısında savunma sanayisi yapılanmasını yeni bir stratejik zeminde ele alınmasına karar verildi.
Nisan-Mayıs ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu (SSKK) toplanacak. Burada ele alınacak perspektif çerçevesinde konunun uzmanları ile de değerlendirilmesi yapılacak ve kademeli toplantılar gerçekleştirilecek.
Ağustos ayı gibi tekrar SSKK ve SSİK’te ele alındıktan sonra yıl sonuna doğru bir Savunma Sanayii Şurası tertiplenecek.
Kademeli bir şekilde bütün paydaşların ve öncü özel sektöründe devreye girdiği, Türkiye’nin savunma sanayisinin millileşmesi ve bu konuda dışarıya olan bağımlılığın azaltılması için alınacak tedbirlerin göz önüne alındığı yeni bir yapılanmaya geçilmesi planlandı.
Bu çerçevede ileriki dönemde yeni bir siyasi ve askeri konsept geliştirilerek; Cumhuriyetin ve Devletin korunması ve bekası için, milletin huzur ve güvenliği için alınması gereken tedbirler geniş bir perspektifle ele alınacak.
Bu çerçevede bir taraftan acil ihtiyaçlar göz önüne alınarak tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdürülecek, diğer taraftan da orta ve uzun vadede de savunma sanayinde millileştirme oranını arttıracak yerli üretime ağırlık verilecek.
SSİK Toplantısı’nda ele alınan projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verildi. Bunun 4,5 milyar doları yerli üretim şeklinde gerçekleştirilecek.
Ayrıca 12 milyar dolarlık sözleşmesi tamamlanan proje de devreye alındı.
Milli Piyade Tüfeği seri üretime geçecek.
Akıllı Mühimmat üretimi konusunda da çok önemli mesafeler alındı ve Türkiye’de üretildi.
Müşterek Savaş Uçağı ile ilgili gelişmeler gözden geçirildi.
Hava Savunma Sisteminin milli bir proje olarak geliştirme kararından sonra paydaşlarla yapılan görüşmeler konusunda bilgi alındı. Bu proje aksamadan ve herhangi bir kesintiye uğramadan ve Türkiye için hayati bir proje olarak devam edecek.
ATAK helikopterleri için yerli motor geliştirilmesi ile ilgili çok önemli bir proje devreye sokuldu.
İHA’ların özelikle silahlı İHA’ların yapımı konusunda önemli bir aşamaya gelindi. Elektronik kart sistemleri konusunda da önemli aşamalar kat edildi.
SSİK özel gündeminde ise 23 Temmuz’dan beri süre gelen terörle mücadele bağlamında sınır içerisinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonlarla ilgili ihtiyaçlarda gündeme geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu: “Bu bağlamda önemli kararlar alındı. İhtiyaçların hiç kesintisiz sağlanması için gerekli talimatlar verildi. Bu konuda herhangi bir kaynak sıkıntısı yoktur. Bu sene 17 adet ATAK Helikopteri devreye girecek. Terörle mücadelede ihtiyaç hissedilen diğer zırhlı araçlar, tek tek ihtiyaç kalemleri göz önüne alınarak değerlendirildi. Hepsi hiçbir gecikmeye mahal olmaksızın karşılanacak. Özellikle şehirlerimizin, ilçelerimizin barikatlardan mayınlardan temizlenmesi içinde, ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlara da özel önem vereceğiz. İHA’ların sayılarının artması, teknolojilerinin artması anlamında da önemli mesafeler kat edildi İHA terörle mücadelede ciddi katkılar sağlayan bir enstrüman o bakımdan İHA’ların daha da geliştirilmesine memnun oldum. Bu anlamda yabancı herhangi bir desteğe ihtiyacımız yok. Mayın tespit ve EYP’lerin tespit edilip imha edilmesi konusunda da gerekli teçhizat alımı tedariki ve üretimi konusunda da değerlendirmeler yaptık. MOBESE sistemlerinin yaygınlaşması ve etkin bir şekilde kullanılması konusunda da önemli kararlar aldık.” dedi.
Başbakan Davutoğlu son olarak da şunları söyledi: “Bu kararlılığımız mutlak surette devam edecek. Türkiye, kendi geleceğini teminat altına alacak savunma sanayinin, alt yapısına mutlaka kavuşacaktır.”
http://www.milscint.com/tr/savunma-sanayii-icra-komitesi-toplandi-4/
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon