Öğrencilere yemek dağıtan robotlar





25 adet robottan oluşan dünyanın en büyük teslimat robotu filosu Virginia'daki George Mason Üniversitesinde kullanıma sunuldu.


Gerek posta teslimatı gerekse talep üzerine gönderilen atıştırmalıklar için olsun, teslimat robotları yeni bir konseptten uzaklaşıp gerçek dünyada taşları yerinden oynatan bir uygulama olmaya doğru ilerliyor. Dünyanın en büyük teslimat robotu filosu Virginia’daki George Mason Üniversitesinde kullanıma sunularak teslimat robotlarının tarihinde yeni bir adım atıldı.


22 Ocak’tan itibaren kullanılmaya başlayan filo kampüsteki öğrenci, öğretim görevlisi diğer çalışanlardan oluşan 40 bin kişilik bir kitleye hizmet verecek. Teslimat robotlarının öncülerinden Starship Technologies ve yemek servisi devi Sodexo’nun iş birliği ile sunulan hizmet, temek teslimatı için kullanılacak.
Yeni teslimat servisinin kullanmanın bedeli teslimat başına 1,99 Dolar olacak. Kampüstekiler Blaze Pizza, Starbucks ve Dunkin Donuts gibi restoranlardan, kampüsün herhangi bir noktasına sipariş verebilecek. Önümüzdeki haftalarda yeni satıcıların da sisteme dahil olacağı belirtildi. Toplamda 25 adet robottan oluşan filo, dünyanın en büyük teslimat robotu servisi oldu.

Öğrenciler kampüsteki yemeklere vergi ödemiyor

Sodexo bölge müdürü Jeff McKinley “Bu hizmet sadece bugüne kadarki en büyük teslimat robotu olmayacak aynı zamanda öğrencilerin yemek planları ile uyumlu ilk servis olacak. Bu özellik, programın değerini önemli ölçüde artırıyor çünkü üniversitenin yemek planları vergiden muaf. Böylece öğrenciler sadece zamandan değil, paradan da tasarruf yapabilecek.” şeklinde konuştu.
Robotlar ‘yüzde 99 otonom’ olarak tanımlanıyor. Teslimat robotları kampüste kendi kendine dolaşabiliyor, karşıdan karşıya geçerken sağa sola bakıp yolu kontrol edebiliyor hatta kendi bataryalarını değiştirebiliyor.
Kampüstekiler sipariş vermek için Starship Deliveries uygulamasını kullanarak istedikleri ürünleri seçecek ve harita üzerinden ürünlerin nereye gönderileceğini belirleyecek. Daha sonra uygulama üzerinden robotun ilerlemesi izlenebilecek. Robot hedefe ulaştığında müşteriye bir uyarı gönderilecek. Müşteri uygulamadan bir komut göndererek robotun kilidini açabilecek. Tüm bu süreç, sipariş edilen yemeğin türüne göre en fazla 15 dakika sürüyor.

Sadece yeni bir heyecan değil

McKinley “Bu program değişen trendlerin en önünde yer alıyor o yüzden, en sevdiği yemeklerin ya da içeceklerin robotlar tarafından getirilmesi herkesi heyecanlandıracak. Bu heyecan kesinlikle bir artı ve biz bu programın sürekli olarak uygulanma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Teslimat hizmetleri her yerde ve bu yeni neslin talepleri doğrultusunda şekilleniyorlar. Yine de bu birçok üniversite kampüsünde uygulanmayan bir yöntem. Kampüs dışından sipariş verebiliyorsunuz ama kampüs içindeki yemeklerin durumu nedir? Bu yeni program bu soruya yanıt olacak.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Digital Trends
SONRAKİ
« Önceki Post
ÖNCEKİ
Sonraki Post »