Bir Süpernovanın İlk Patlama Anları Kaydedildi!

Bilim adamları tam 700 milyon ve 1.2 milyar ışık yılı uzaklıkta patlamış iki yıldızın ilk anlarını görüntüledi.
Yıllardır devam eden uzay araştırmaları tarihinde bir ilk yaşandı. Bilim adamları patlayan bir yıldızın yaydığı inanılmaz ışığı ilk anda yakalamayı başardı. Kepler'inyakaladığı görüntüler arasında bulunan bu an, ünlü teleskop tarafından 2011 senesinde kaydedilmişti ancak incelemeye alınmamıştı. Bu teleskop tarafından çekilen görüntüleri inceleme altına alan ve tam 3 sene boyunca görüntüleri inceleyen University of Notre Dame'ın eğitim görevlisi Peter Garnavich, 30 dakika aralıklarla çekilmiş olan iki farklı görüntüye ulaştı.

Bu görüntülerde KSN 2011a ve KSN 2011d isimli iki farklı süpernova yer alıyor. KSN 2011a isimli süpernova 700 milyon, KSN 2011d ise 1.2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. KSN 2011a Güneş'ten 300, KSN 2011d ise Güneş'ten tam 500 kat büyük olan yıldızların patlamasıyla oluşmuş süpernovalar. Her iki süpernovayı da inceleyen Garnavich, sadece 20 dakika içerisinde gerçekleşen ve süpernovaların en parlak olduğu an olarak kabul edilen anı yakalamayı başardı.
KSN 2011a'da süpernovanın normal halini, KSN 2011d de ise 20 dakikalık zaman dilimindeki halini yakalamayı başaran araştırmacı, süpernovaya parlaklığı veren şok dalgasının KSN 2011d'nin fotoğrafında görülebildiğini belirtti. "Bu bir yapboz gibi. Eğer iki süpernovadan da elde ettiğimiz görüntülere bakarsanız, çok kısa bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşen olayın yarattığı farklılığı göreceksiniz" şeklinde açıklama yapan Garnavich, tarihte bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

NASA'nın Kepler görevinde bulunan Steve Howell konuyla ilgili şunları söyledi: "Süpernovalar evrendeki ve bedenlerimizdeki ağır elementlerin oluşmasındaki tek sebeptir. Gümüş, nikel, bakır gibi elementlerin hepsi süpernovalar tarafından oluşturulur. Hayat, süpernovalar sayesinde var.
SONRAKİ
« Önceki Post
ÖNCEKİ
Sonraki Post »