Bu teknoloji, beyninde hasar bulunan ya da nörolojik hastalıkları olan kişilerde konuşma yetisini geri kazandırmaya yardımcı olabilir.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bilimcilerin elektrotlar ve yapay zeka yardımıyla beyindeki sinyalleri konuşmaya çeviren bir cihaz yaratıklarını ortaya çıkardı. Bu teknoloji, beyninde hasar bulunan ya da epilepsi, Alzheimer, MS ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerde konuşma yetisini geri kazandırmaya yardımcı olabilir.
Doktor Edward Chang’in laboratuvarında geliştirilmekte olan yeni sistem, kişinin beynindeki konuşma merkezleri tarafından kontrol edilebilen sentetik bir sesi yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Otoritelerin söylediğine göre bu sistem, ileri seviyede konuşma bozukluğu olan bireylerin akıcı bir iletişim kurmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda konuşan kişinin duyguları ve kişiliğini yansıtacak şekilde de ayarlanabilecek.
Epilepsi hastaları ile denendi
Çalışmada beyin implantı tedavisi almış olan beş epilepsi hastasının beyin aktivitesi kaydedilmiş. Beyindeki elektrotlar, beyin dalgalarını bir bilgisayar tarafından söylenen kelimelere çevirmek için kullanılmış. Konuşurken beynimiz, hareketlerini koordine etmek ve ses üretmek için motor korteksten çenedeki kaslara, dudaklara ve gırtlağa sinyaller gönderiyor. Çalışmada hastalardan yapay zeka algoritmasının, beyin sinyallerinin konuşma olarak gönderdiği kodları çözmesi için bir dizi cümle okumaları istendi.
Nörolojik cerrahi profesörü ve UCSF Weill Neuroscience Enstitüsü üyesi olan Chang, “İlk defa bu çalışma, bize konuşulan bütün cümleleri kişinin beyin aktivitesine dayanarak üretebileceğimizi gösterdi’’ dedi: “Bu, hali hazırda var olan teknolojiyle, konuşma kaybı olan hastalara klinik olarak uygun bir cihaz üretebileceğimizin heyecan verici bir kanıtı.’’
Kaynak: Forbes
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon