Fizyoterapi Sağlayan Akıllı Çorap





Uzaktan Fizyoterapi Sağlayan Akıllı Çorap



Fizyoterapistlerin özellikle uzaktaki hastaları ile olan iletişimlerini önemli ölçüde etkileyecek akıllı çorapMelbourne Üniversitesi doktora adayı Deepti Aggarwal tarafından geliştirildi. Akıllı çorabın adı; SoPhy. Bu çoraplar, video konsültasyonları yoluyla hastaları tedavi eden fizyoterapistlere  kilo dağılımı, ayak oryantasyonu ve hareket aralığı hakkında bilgi gönderiyor; özellikle de video üzerinden anlaşılması zor olan alt vücut hareketlerini algılayabilmelerini sağlıyor. Hastaların iyileşmesini değerlendirmek için, ince farkları yakından gözlemleyebiliyorlar.
Akıllı çorap SoPhy’a yerleştirilen üç sensör sayesinde,  hastaya ait veriler gerçek zamanlı olarak  fizyoterapistler için kurulan web arayüzüne aktarılıyor;  fizyoterapistler hastaya ait tüm verileri bu ara yüzden gerçek zamanlı olarak  gözlemleyebiliyor. Hasta, yüz yüze seans ile aynı egzersizleri yerine getirdiği bir video konsültasyonuna giriyor ve çoraplar, bu sırada verileri bu web arayüzüne göndermeye başlıyor. Fizyoterapistise verileri buradan gözlemleyerek, bazen yüzyüze tedavide bile göremediği ince metrikleri izleyebiliyor.
Çorapların üretim maliyeti 300 dolar olarak belirtiliyor. Ancak kütlesi olarak üretim yapıldığında maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. SoPhy, şu an satışta değil, hastanelerde deneme aşamasında yer alıyor. Melbourne Kraliyet Çocuk Hastanesi‘nde, üç hasta üzerinde denenmiş ve sonuçları çok beğenilmiş. Hatta çorapları deneyen hastalar çorapları eve götürmek dahi  istemişler.
SONRAKİ
« Önceki Post
ÖNCEKİ
Sonraki Post »